vragen rondom vaccinatie corona

vragen rondom vaccinatie corona

Wij krijgen veel vragen rondom de vaccinatie tegen corona. Daarom willen wij u graag uitleg geven over de vaccinatie procedure.

De covid-19 vaccinatie door de huisartsen is landelijk gefaseerd uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de vaccins per provincie aan de huisartsen zijn geleverd. De huisartsen in Limburg en Brabant hebben als een van de eersten in Nederland Astra-Zeneca vaccins gekregen om mensen in te enten uit geboortejaar 1956 en 1957, mensen met een BMI > 40  en mensen met het syndroom van Down. Deze doelgroep is eind februari ingeënt.

De opkomst was in al onze praktijken erg hoog 80-95%. De overgebleven vaccins zijn direct gebruikt voor een deel van mensen uit de opvolgende doelgroep (geboortejaar 1958), zoals geadviseerd werd vanuit de overheid.  Alle vaccins zijn nu op.

De huisartsen in andere provincies hebben pas later Astra-Zeneca vaccins gekregen, sommigen pas vorige week.  Maar zij hebben meer vaccins kunnen bestellen omdat er meer beschikbaar waren. Zij hebben direct kunnen bestellen voor de gehele doelgroep , geboortejaar 1956 tot en met 1960. Omdat er veel in de media gesproken wordt over de bijwerkingen van het vaccin kan het zijn dat het opkomstpercentage daar veel lager is geweest. Hierdoor kan het zijn dat zij meer vaccin overhouden en hiermee mensen kunnen inenten van geboortejaren 1955-1954 etc.

Het kan dus zijn dat er verschil is in leeftijdsgroepen die ingeënt zijn bij verschillende huisartsen. Dit is NIET omdat wij huisartsen bewust afwijken van de regels. Dit komt doordat de regels wekelijks bijgesteld worden door de overheid en per provincie verschillend zijn geweest.

Als huisarts in Limburg en Brabant zouden wij half april weer AstraZeneca kunnen bestellen voor de rest van onze doelgroep, dat wil zeggen de geboortejaren 1958-1959-1960. Helaas werden vlak van te voren alle leveringen van Astra-Zeneca stil gezet. Dit vanwege de mogelijke bijwerkingen. Wij weten niet of wij nog vaccins gaan ontvangen, welke vaccins dit zullen zijn en wanneer dit gaat plaatsvinden.

Wij, als huisarts,  kunnen dus geen (kwetsbare) mensen voorrang geven of aanmelden bij de GGD.  Dit mag niet van minister de Jonge. Wij hebben hier geen invloed op. Wij kunnen onze kwetsbare doelgroep ook niet zelf met voorrang vaccineren, simpelweg omdat onze koelkasten leeg zijn.

Graag zouden wij iedereen die dit wenst vaccineren. Liever nog gisteren dan morgen. Helaas hebben wij geen inspraak in het vaccinatie beleid vanuit de overheid en de distributie van de vaccins.

Binnenkort ontvangen wij de vaccins voor de rest van de mensen geboren in jaartal 1956-1960. De mensen die nog niet opgeroepen zijn in februari ontvangen binnenkort hun oproep voor de eerste vaccinatie met het AstraZeneca vaccin.

LET OP. Wij mogen vanuit de overheid alleen de mensen oproepen geboren in jaartal 1956-1957-1958-1959-1960. Mensen geboren in 1955 of eerder kunnen vanaf nu middels hun digi-D een afspraak maken met de GGD voor hun vaccinatie. Mensen geboren in 1961 tot nu , hiervan is vooralsnog niet duidelijk wie deze groep gaat vaccineren en wanneer zij worden opgeroepen. Wij als huisarts mogen deze doelgroep niet vaccineren met het AstraZeneca vaccin, ook niet wanneer u daar expliciet toestemming voor zou geven.

Wij begrijpen heel goed dat het vaccinatiebeleid zoals het nu geregeld is veel vragen oproept en frustratie en boosheid kan geven. Echter wij verzoeken u zeer vriendelijk om uw frustratie niet te botvieren op onze assistentes. Wij doen ons best maar kunnen geen ijzer met handen breken.

Wees lief voor onze assistentes, zij worden overspoeld met vragen over vaccinaties waardoor hun normale werkzaamheden in het gedrang komen.