Bepalen PSA waarde

Bepalen PSA waarde

Vroegdiagnostiek naar prostaatkanker

In de afgelopen jaren krijgen wij steeds vaker het verzoek of er bloedonderzoek gedaan kan worden naar prostaatkanker door middel van een PSA (Prostaat specifiek antigeen) bepaling. Vanuit onze beroepsgroep en die van de urologen, wordt vroegdiagnostiek niet aanbevolen. Vroegdiagnostiek leidt niet tot een langere levensduur of een betere kwaliteit van leven. Kortom de voordelen wegen meestal niet op tegen de nadelen.

Als u toch vroegdiagnostiek wilt hebben, dan willen wij dat u daarover goed geïnformeerd bent. Hiervoor verwijzen wij u naar de keuzehulp ‘testen op prostaatkanker’ van thuisarts.nl. U wordt hiernaar doorgestuurd via de onderstaande link.

https://www.thuisarts.nl/prostaatkanker

Mocht u na het doorlopen van deze keuzehulp uw PSA toch willen laten controleren, dan kunt u een afspraak maken bij de huisarts. De dokter zal dan lichamelijk onderzoek bij u uitvoeren en zal dan voelen naar de prostaat via de anus (rectaal toucher). Daarna zal er bloed worden afgenomen door de doktersassistente. Deze gecombineerde uitslag zal met u worden besproken.